KultúrFront

A Facebook törölte Milot, Paul Joseph Watsont, Louis Farrakhant és másokat

2019. május 03. - culturewars

Május 2-án, csütörtökön, a Facebook megszüntette több „veszélyesnek” kikiáltott médiaszemélyiség oldalát: Alex Jones sültbolond összeesküvés-elmélet-hívő műsorvezetőt, Laura Loomer újságírót, a Youtube-on nagy követettséggel rendelkező Paul Joseph Watsont, a főállású polgárpukkasztó Milo Yiannopoulost, és a Nation of Islam vezetőjét: Louis Farrakhant.

 

pjw.jpg

Az eset sok szempontból személetes: nyilván az összes szereplőt szélsőjobboldali gyűlöletkeltő alakként jellemezték a nagyobb sajtóorgánumok (ezt az olvasatot tolmácsolta a hazai olvasóközönség felé az Index és a 444 is). Külön vicces, hogy ugyanezt a címkét alkalmazták radikális feketejogi aktivista Farrakhanra, aki tény, hogy elég antiszemita, de jobboldaliként jellemezni semmiképpen sem az újságírói integritás netovábbja, mégis így tett mind a New York Times, a Washington Post s Politico és az Atlantic.

Milo kitiltása, ha nem is helyeselhető, de érthető, hiszen ő 2015 óta vörös posztó az újságírók szemében, mégiscsak ő volt az évtized első igazi elefántja, aki komoly randalírozásba kezdett a progresszív porcelánboltban és soha nem titkolta, hogy szereti feszegetni a határokat. Paul Joseph Watson esete viszont aggasztó, mert ugyan ő is szívesen osztja az ívet a társadalmi igazságosság harcosainak, nem lehet azzal vádolni, hogy házhoz ment volna a pofonért, vagy túlment volna a jó ízlés határain. (A szójafiúkról szóló videói közel állnak a  szívünkhöz, annak ellenére, hogy semmi esetre sem ajánlanánk akadémiai forrásként.) Feltehetőleg az InfoWars-os érintettségét használták ürügyként, de még adósak Zuckék a tisztogatás részleteivel.

A Facebook nyilatkozata szerint egyébként „mindig is törölték az egyéneket, vagy szervezeteket, akik gyűlöletkeltő, vagy erőszakra buzdító tartalmat tettek közzé”, ideológiától függetlenül. Sajnos, nincs tudomásunk arról, hogy rászakadt-e a szóvivőre a mennyezet nyilatkozattétel közben. A közösségi oldal biztosította a sajtó képviselőit, hogy hosszadalmas vizsgálat után teszik csak ki valakinek a szűrét, ha úgy ítélik, hogy erőszakra buzdítanak, vagy ha „gyűlölködő szitokszavakkal jellemzik magukat a «Rólunk» szekcióban”, akármit is jelentsen ez. A közösségi oldal nem szolgált példákkal, hogy hol buzdítottak erőszakra a letiltott személyek, ahogy azt  sem ecsetelték, hogy mit értenek „gyűlöletkeltő” tartalom alatt.

Nem gondolnánk egyébként, hogy nagyon magasra teszik a lécet, hiszen olyan végletesen megbízható és egyáltalán nem elfogult civil szervezetekkel dolgoznak együtt, mint a Southern Poverty Law Center, akiket még a The Washington Post, vagy a Politico sem tud komolyan venni.

Az ügy abszolút vesztese szegény hóbortos Alex Jones, akit gyakorlatilag minden platformról levakartak:  a Twitterről, a Facebookról, a Youtube-ról, Instagrammról, Spotifyról, iTunesról át a Pinterestről, a LinkedInen át a PayPalig, pedig ő inkább orvosi eset, mintsem politikai aktivista: annak idején George W Busht is elhordta mindennek. De nyilván az a legjobb, amit egy üldözési mániában szenvedő emberrel tehetünk, hogy igazoljuk a paranoiáját.

A bejegyzés trackback címe:

https://culturewars.blog.hu/api/trackback/id/tr5314803308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása