KultúrFront

A Facebook feketelistázza a szólásszabadságpárti- és konzervatív véleményformálókat

2019. május 23. - culturewars

Az amerikai Candace Owens konzervatív aktivista és a brit Carl Benjamin (alias Sargon of Akkad) politikussá avanzsált szólásszabadságpárti Youtube sztár neve is szerepelt a listán, amit a közösségi oldal egy alkalmazottja szivárogtatott ki. A vállalat egyik nem publikus fórumán egy táblázatban csokorbagyűjtötték a véleményformálókat, akiknek a körmére néznének, a gyűlöletet gerjesztő tartalom terjesztésének jól ismert vádjával. Az áprilisban összeállított jegyzéken állítólag szerepeltek azok nevei is, akiket aztán május elején töröltek a közösségi oldalról. Owens és Benjamin egyelőre úgy tűnik megúszták a tisztogatásokat.

candace-owens-testifies-640x480.jpg

A Facebookos aktákban összetett kritériumrendszer alapján pontozták azokat, akiket potenciális “gyűlöletkeltő entitásoként” (hate entity), vagy gyűlöletkeltő ügynökökként (hate agent) kategorizáltak. Számításba vették például, hogy a szabálysértőnek titulált posztot az elmúlt egy, kettő, vagy három évben tették közzé.

Külön érdekes, hogy nem csak az adott személy nyilatkozatait vizsgálták (akár Facebookon kívül is), hanem azt is, hogy az adott szereplők hogyan jellemeztek más gyűlöletkeltőként listázott személyeket. Carl Benjamin esetében súlyosbító tényezőként ítélték meg, hogy „semleges hangvétellel jellemezte” John Kinsmant, a Proud Boys nevű -progresszív újságírók által fasisztának bélyegzett gittegylet egy tagját. A táblázatban ezt a „szabálysértést” a „kijelölt gyűlöletkeltő entitás dícsérete, vagy támogatása” kategóriába sorolták. Az amúgy teljesen hétköznapi konzervatív zsörtölődésben utazó Paul Joseph Watsont is feltehetően a buggyant Alex Jonesszal való együttműködése miatt tehették lapátra.

Carlt azonban amellett, hogy vétkesnek találták szitokszavak használatáért (pl.: köcsög - faggot), vagy abban, hogy németek alsóbbrendűségéet hirdette (feltehetően viccből), alapvetően antikommunista, antifasiszta és antifemminista tartalomgyártóként írták le, nem kifejezetten gyűlöletkeltő szereplőként jellemezték. Sőt, feljegyezték, hogy apalvetően kritikus az etnikailag homogén államot szorgalmazó, ténylegesen szélsőjobboldaliakkal szemben.

sargon_tuzozon.jpg

Rajongói montázs Carl Benjaminról, akit a napokban milkshake-kel öntöttek le szélsőbaloldali tüntetők.

Az akta létezését egy dolgozó szivárogtatta ki a Breitbartnak, a korai képernyőképen csak Candace Owens nevét lehetett látni. Napokkal korábban a Facebook felfüggesztette a fekete Owens oldalát egy bejegyzése miatt, ami szerint az amerikai feketék körében széleskörű szegénységért nem a fehérek a felelősek, hanem a csonka családok, elsősorban az apák hiánya. A Facebook később feloldotta a korlátozást, mondván, hogy véletlenül tették a konzervatív aktivista oldalát parkolópályára. A nyilvánosságra hozott kép alapján (aminek a hitelességét nem cáfolta a Facebook)  vitathatatlan azonban, hogy Owensen tartják a szemüket. A harminc éves nő nevéhez fűződik a Blexit kampány, ami a feketék elpártolását szorgalmazza a demokratáktól.

Donald Trump már több ízben aggodalmát fejezte ki a közösségi oldalak részrehajló cenzúrázási gyakorlata miatt, egy hete pedig bejelentette, hogy kormányzata felületet biztosít, ahol a felhasználók jelenthetik, hogyan korlátozták a szólásszabadságukban a tech óriások.

A bejegyzés trackback címe:

https://culturewars.blog.hu/api/trackback/id/tr3714852336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása