KultúrFront

A mosoly hatalma és az indián

2019. január 21. - culturewars

„Közfelháborodás, miután Trump rajongó iskolások kigúnyolták az őslakost!” – harsogta a Guardian, a mértékadó progresszív angol napilap egy vasárnapi írásban. Az Independent a súlyosabb „harassment”, azaz zaklatás kifejezést használta.  A cikk szerint az iskolások egy csoportja körülvette Nathan Phillipset majd gúnyolni kezdték az indián veteránt miközben egyikük kajánul vigyorgott a férfira.

assault_smirk.jpg

 

A reakció nem maradt el: a felvilágosult Twitter hadak egyből a fiúk fejét követelték.  A magukat jellemzően könyörületesként (compassionate) leíró progresszívek habozás nélkül tömegével kezdtek leveleket küldeni a fiúk iskolájának, amelyben a kirúgásukat követelték. Wheeler Walker Junior, egy közepesen ismert country zenész biztatta a mosolygó fiú városában lakó rajongóit, hogy üssék tökön és küldjék el neki  az erről készült videót aláírt bakelit lemezekért cserébe. Reza Aslan, iráni-amerikai író és tévé producer a Twitteren azt találgatta, hogy vajon létezik-e ütnivalóbb fejű ember a srácnál. Teljesen nyilvánvaló ki van a jó és ki van a rossz oldalon, ha látunk egy felvételt, amin Trump rajongó abortuszellenes tüntetők őslakos veteránnal kerülnek összetűzésbe.

 

_20190121_132449.JPG

 

A botrány kitörése óta azonban napvilágot látott a teljes vágatlan felvétel, ami új perspektívába helyezi az esetet. Nézzük a tényeket: Washington DC-ről tudni kell, hogy mivel az Egyesült Államok fővárosa, gyakran tartanak ott különböző csoportok felvonulásokat. Az abortusz-ellenes tüntetés dátuma egybeesett egy őslakos felvonulással. A szóban forgó iskolás fiúcsapat épp a hazatartó buszra várt és az amerikaiakra nagyon jellemző módon rigmusok skandálásával töltötték az időt. Kis idő múlva egy fekete radikális csoportosulás tagjai rasszista és homofób jelzőkkel becsmérelték a diákcsoportot, akik kifejezetten higgadtan reagáltak az incidensre. (A Guardian és az Independent jobbnak látta nem megemlíteni az esetet.) Röviddel ezt követően megjelentek az őslakos amerikaiak egy csoportja, akik közül egy férfi dobot ütve az egyik diák elé sétált: ez az a pillanat, ami a kontextusból kivágott Guardian videóban látható. Nem igaz tehát, hogy az iskolásfiúk vették körbe az indián veteránt. Ha végignézzük a videót világosan látszik, hogy semmilyen atrocitás nem érte a doboló férfit. Sokan azt rótták fel a diákoknak, hogy gunyoros módon utánozni kezdték az indián éneklését, de ha valaki csak minimálisan ismeretekkel rendelezik rigmusokat skandáló amerikai fiúk csoportjáról, az pontosan tudja, hogy mennyire jellemző, hogy milyen hamar átveszik bármilyen új hangadó ritmusos énekét, mondatait. Phillipset amúgy nem nézték ellentüntetőnek a diákok, és beszámolóik alapján azt gondolták, hogy az őslakos be akar szállni a skandálásukba, különösen, hogy annak a ritmusára verte a dobját. Akkor kezdett tudatosulni bennük, hogy nem feltétlenül baráti szándékkal jött oda Philips, amikor az odaállt a felvételen szereplő fiú elé, aki látható zavarában kényszeredett mosolygással reagált. Philips egyik szintén őslakos társa arra bíztatta az iskolásokat, hogy menjenek vissza Európába.

 

Ez az eset jól szemlélteti, hogy az emberek milyen hamar szeretnek pálcát törni  a tények ismeretének híján olyanok felett, akiket alapból nem szeretnek, és mennyire érdemes bízni neves napilapokban, amik arra sem vették a fáradtságot, hogy kikérjék az iskoláscsoport tagjainak a beszámolóját.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://culturewars.blog.hu/api/trackback/id/tr10014580084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása