KultúrFront

Az Antifa aktivistái helyeslik a konzervatív újságíró brutális megverését

2019. július 09. - culturewars

A szélsőbaloldali aktivisták jó része helyesli, hogy támadás áldozatává vált a Andy Ngo független mérsékelt konzervatív újságíró - derül ki a Daily Caller tudósításából. A nyilatkozó Antifa tagok épp a sajtószabadságért tüntettek a Washington D.C-ben tartott #DemandingFreeSpeech nevű demonstráción keretein belül.andyngo.jpg

A vietnámi bevándorló szülőktől származó, meleg Andy Ngo június végén vált támadás áldozatává, amikor egy portlandi Antifa tüntetésről tudósított. Az eset korántsem kavart akkora hullámokat a fősodorbeli média vizén, mint a meleg pár, akiket román bevándorlók vertek meg Angliában pár héttel korábban. 

Az alábbi felvételen ugyan maga a verés nem látható, de tanúi lehetünk, ahogy inzultálják és dobálják Ngot:

 

 Már önmagában figyelemre méltó, hogy a szólásszabadságért tüntet az Antifa, hiszen ez egy olyan ügy, amit az utóbbi években leginkább a jobboldal tűzött zászlajára, ennek következményeként a progresszív - baloldali újságírók fokozódó gyanakvással és ellenszenvvel viszonyulnak a fogalomhoz. Az utóbbi hónapokban azonban az erőszakra buzdító posztjaik miatt az Antifa is megérezte a nagyobb közösségi oldalak erősödő cenzúrás nyomását - valószínűleg ez a tendencia szolgálhatott a washingtoni tüntetés alapjául. 

A nyilatkozó tüntetők nem rejtették véka alá a véleményüket. A tudósító kérdésére, hogy helyeslik-e, ami Andy Ngoval történt, az egyik tüntető így felelt: „Igen. A jobboldali, akit megtámadtak? Igen.” Mikor a riporter visszakérdezett, hogy rendben van-e az, hogy a dolgukat végző újságírókat megtámadják, így felelt: „Azt gondolom, hogy a fasisztákat meg kell támadni, amikor az erőszakot népszerűsítik.” Arra már nem tért ki az interjúalany, hogy mitől fasiszta Ngo, vagy miből gondolja, hogy erőszakra buzdítana. A megkérdezettek túlnyomó többsége ellenségesen viszonyult a Daily Caller újságírójához, a videóban láthatunk azonban egy tüntetőt, aki elítélte a történteket.

Míg a főbb konzervatív véleményformálók jellemzően élesen elhatárolódnak a (ténylegesen) radikálisabb jobboldali szereplőktől, addig az Antifa radikális baloldali szervezetként a progresszív / baloldali újságírók jóindulatának  haszonélvezője. Az Independent újságírója például egyenesen a nácik egyik korai ikonjához, Horst Vesselhez hasonlította a megvert újságírót, provokatörként jellemezte és „állítólagos” támadásról írt. (A hazai médiaposványban talán a szoftmarxista Mérce munkatársai az Antifa legnagyobb hívei.)

Az Antifa sikere részben a nevének köszönhető, ugyanis egy politikával felületesen foglalkozó ember csak annyi ért a névből, hogy ez a csoportosulás ellenzi a fasisztákat, abból ugyan mi baj lehet? Minden épeszű ember belátja a fasisztákat terhelő felelősséget a második világháborúért. Az igazság azonban az , hogy a húszas- és harmincas évek antifasiszta mozgalmainak jelképeit mutogató Antifa előszeretettel alkalmaz erőszakot, mindennel és mindenkivel szemben, akit nácinak bélyegez, és mivel a politikai spektrum bal szélén helyezkednek el, gyakorlatilag mindenkit fasisztaként tartanak számon, aki Jeremy Corbyntól jobbra helyezkedik el. Néha még a saját tagjaik is a túlbuzgóság áldozatává válnak, egy ízben csoportosan megvertek egy férfit, aki ugyan az ő táborukat gyarapította egy tüntetésen, de elkövette azt a hibát, hogy amerikai zászlót hozott a demonstrációra, amiben a hithű Antifa tagok az elnyomás és a fasizmus jelképét látják.

 

A szervezet az Oregon állambeli Portlandban különösen erősen jelen van. Az elmúlt hetekben kikerültek videók, amin egy nyugdíjast és a segítségére siető férfit vernek vascsövekkel:

Az alábbi videón az látható, ahogy a portlandi Antifa tagok lezárnak egy utat, majd ahogy egy fehér radikális, lefehérköcsögözi és veréssel fenyegeti az arra járó autóst, amikor az kérdőre vonja az aktivistákat:

A mozgalmat az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma 2017 óta terrorista csoportosulásként tartja számon.

A bejegyzés trackback címe:

https://culturewars.blog.hu/api/trackback/id/tr7014933858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása