KultúrFront

Képzelt utálat: Kétséges, hogy megtörtént a színész elleni gyűlöletbűncselekmény

2019. február 16. - culturewars

Nagy hullámokat kavart a médiában Jussie Smollett története: a színész vallomása szerint január 29-én megtámadta két símaszkot viselő fehér férfi Chicago utcáin: leírása szerint ütötték és rúgták, miközben rasszista és homofób szitokszavakkal illették, leöntötték fehérítővel és kötelet akasztottak a fekete színész nyakába, és azt kiabálták neki, hogy „Ez MAGA ország”. (A MAGA akroníma a Trump kampányának mottójára utal: Make America Great Again, vagyis „Tegyük Amerikát megint Naggyá!”.) A baj csak az, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján egyre kevésbé valószínű, hogy megtörtént az eset, vagy hogy úgy történt, ahogy Smollett állította.

policesmollett1-640x480.jpg

Az Empire című sorozatban szereplő színész elleni eset általános felháborodást váltott ki, hírességek és politikusok hada fejezte ki együttérzését a megtámadott férfivel, többen Trump felelősségét firtatták, mint például Ellen Page, de maga Smollett is őt okolta, igaz, az amerikai elnök elítélően nyilatkozott a támadásról.

A színész vallomása azonban nem áll sziklaszilárd alapokon a rendelkezésre álló kamerafelvételek alapján. Az állítólagos incidens idejéről származó felvételeken nem látható a támadás, így ha az megtörtént, valószínűleg az alatt a hatvan másodperc alatt történt meg, amikor a férfi eltűnt a kamerák látószögéből. Smollett nyakában valóban megjelent egy hurok mire újból felbukkant a felvételen, de különös módon a kezében látható volt a Subway szendvics, amit korábban vásárolt, ami kétségessé teszi, hogy heves támadás áldozatává vált, vagy tanúsítja a chicagói Subwayekben kapható szendvicsek kiváló minőségét. A férfi vallomása alapján éppen telefonon beszélt egy barátjával, aki szintén hallotta a telefonban az elhangzott szitokszavakat, azonban a színész nem volt hajlandó a nyomozóknak átadni a telefonját.

13-án szerdán két férfit hallgatott ki a rendőrség az esettel kapcsolatban a felvételek alapján, akiknek a lakásán ráadásul találtak fehérítőt. Kiderült azonban, hogy a két nigériai férfi nem fehér és hogy ismerték a színészt, sőt, statisztaként szerepeltek az Empire sorozatban.

Smollett története már csak azért is különös, mert Chicagoról sok mindent el lehet mondani, de hogy Trump állam lenne, azt nem, 1988 óta nem nyertek a republikánusok Illinois államban. Egyes feltételezések szerint a színészt ki akarták írni az Empire filmsorozatból, és így akarta ennek elejét venni, a produkciót jegyző Fox azonban cáfolta ezeket a híreszteléseket.

Az elmúlt egy évben amúgy nem volt hiány megrendezett gyűlölet-bűncselekményekből: novemberben a marylandi Groucher College egy fekete hallgatója horogkeresztet és rasszista szitokszavakat fújt a kollégiumi hálókörlet falára. Ugyanebben a hónapban egy kansasi egyetem hallgatója beismerte , hogy saját maga tűzött egy rasszista üzenetet („Vigyázat! N*****ek élnek itt!") a saját lakása ajtajára, de nyugodtan soroljuk ide a januári incidenst a  katolikus iskola Trump sapkás tanulója és a doboló indián között, ugyanis mára világos a vágatlan videóanyag alapján, hogy Nathan Phillips őslakos nyíltan hazudott az esetről a CNN interjújában

52434270_2193031910740655_3467245974718513152_n.jpg

A Trump-párti Internet mémgyártásban jeleskedő képviselőit is megihlették a közelmúlt eseményei.

Akit érdekel a téma, itt egy részletes adatbázis erről a meglepően gyakori bűncselekmény típusról.

A bejegyzés trackback címe:

https://culturewars.blog.hu/api/trackback/id/tr1214631064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása