KultúrFront

Szomorkodnak az újságírók, hogy nem tudtak leszedetni egy konzervatív humoristát a YouTube-ról

2019. június 05. - culturewars

A YouTube kivizsgálta Steven Crowder humorista videóit a Vox újságírójának kérésére, és megállapították, hogy a tartalom ugyan sértő lehet egyeseknek, de nem ütközik a videó-megosztó oldal szabályzatába. A fősodorbeli újságírók (az Indexes Bolcsó Dániellel egyetemben) nincsenek elragadtatva a fejleménytől, a kanadai műsorvezető szponzoraira helyeznének nyomást.

 

crowder.jpeg

A humorban és politikai kommentárban utazó Steven Crowder majdnem négymillió követővel rendelkezik YouTube-on. Crowder felelős a Change My Mind mém keletkezéséért, és a radikális puritán progresszívekkel szembeni internetes ellenállás egyik nagy alakja. Az alábbi 2016-ból származó videón a kanadai férfi emlékezetes dörgedelemben regulázta meg a progresszív aktivistákat, akik bekiabálással és füttyszóval szabotálták Milo Yiannopoulos-szal és a régi vágású feminista Christina Hoff Summers-szel közösen tartott előadását:

 

Crowder humora egyértelműen politikai töltetű, akárcsak John Oliver, vagy Trevor Noah munkássága, a kanadai humorista azonban az utóbbi kettővel ellentétben a baloldalt célozza. A férfi nem félt áldozatokat hozni a sikerért, egy ízben például waterboarding néven ismert kínzásnak tette ki magát, hogy növelje a követői számát, máskor meg az Antifa nevű szélsőbaloldali csoportosulásba épült be az úri közönség szórakoztatására.

Steven soha nem arról volt ismeretes, hogy nagyon visszafogta volna magát, ha humorról van szó, nem csoda hát, hogy a sikerült a Vox Magazinnak író Carlos Maza lábára lépnie videók sorozatával, amiken a nem túl vastag bőrrel rendelkező újságíró érveit állította pellengérre. A meleg és mexikói származású Maza Crowder videóit homofóbnak és rasszistának tartja, szerintünk alaptalanul, ugyanis úgy gondoljuk, hogy a humor intézményébe bele kell hogy férjen, hogy valaki alkalmanként viccet űz a melegekből, ahogy azt sem gondolnánk, hogy gyűlölné a skótokat, aki skót vicceket mesél, de mindenki döntse el maga, hogy mi a véleménye a videókról!

A fősodorbeli újságíró társadalom egy emberként állt ki Maza mellett és cikkek tömkelegében sajnálkoztak, hogy a videó-megosztó oldal nem válik meg a kanadai férfitól. Külön érdekes amúgy, hogy a sajtóorgánumok többsége, akik támadó hangvételű cikkeket publikáltak Crowderről, nem merték a Facebook oldalukon közzétenni az írást, ahol a rajongók kommentekkel reagálhattak volna a vádakra, az Indexes Bolcsó Dánielt szerzeményét beleértve. A közösségi média óriások a sok őket ért kritika közepette szeretnék visszaállítani az újságírók kapuőr szerepét, így jellemzően kitüntetett figyelmet szentelnek az újságírók véleményének, Crowder esetében egyelőre úgy tűnik azonban, hogy a média kampány nem járt sikerrel. Crowder közzétett egy bocsánatkérő videót is egyébként, ami azért annyira nem bűnbánó hangvételű, hogy ne bosszantsa még jobban fel a haladó szellemű írnokokat. Maza és társai a homofóbia és rasszizmus gyenge lábakon álló vádjai mellett egyébként a miheztartás végett bedobták a szokásos panaszkodást az online zaklatásról, amit mindig akkor hallunk, amikor progresszív véleményformálót, vagy műsorvezetőt tesz helyre valaki.

 

Crowder egyébként nincs kint teljesen a gödörből. A YouTube ugyan nem törli egyelőre, a felháborodott aktivisták azonban a műsorának szponzorait céloznák, hogy a humoristát megfosszák a közönségétől.

cunt_tweet_1.PNG

cunt_tweet_2_1.PNG

„Viccen kívül, imádom elhallgattatni a konzervatívokat. Remélem hamarosan nem lesz felület, amin konzervatívok megnyilvánulhatnának. A világ rövid úton sokkal jobb hely lenne.” –  írja az egyik Twitter felhasználó. 

 

A szimpatikusnakl nehezen nevezhető módszer nem új a társadalmi igazságosság harcosainak körében: márciusban a baloldali Media Matters szervezet kampányt indított  Tucker Carlson, konzervatív műsorvezető ellen, mivel a férfi tizenegy évvel korábban egy sokkoló viccekben utazó rádióműsorban sokkoló vicceket mondott. Bár nem sikerült kirúgatniuk a Fox sztárját, némi reklámbevétel kieséséhez vezetett az agresszív taktika. Egy biztos, bár a progresszív aktivisták közül sokan  még mindig a „liberális” szóval jellemzik magukat, egyre kevesebb közük van a tényleges szabadelvűséghez. 

 

UPDATE 1: A YouTube a Crowder elleni médiakampány hatására végül demonetizálta a humorista csatornáját, ami azt jelenti, hogy a kanadai férfi nem kap részesedést a videómegosztó reklámbevételéből.

UPDATE 2: Óriási meglepetésünkre kiderült, hogy a professzionális sivalkodó Carlos Maza korábban pont a konzervatív médiumok ellehetetlenítésére szakosodott Media Mattersnél dolgozott, amely felelős volt a Tucker Carlson elleni márciusi médiakampányért. 

A bejegyzés trackback címe:

https://culturewars.blog.hu/api/trackback/id/tr9414880190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása