KultúrFront

Törölte a megkéselt tinédzser családjának szánt adománygyűjtő kampányt a GoFundMe

2020. június 09. - culturewars

Szombat éjszaka fekete fiatalok egy csoportja megkéselt egy fiút az írországi Carrigaline-ben. Ír nacionalisták adomány gyűjtésbe kezdtek GoFundMe-n, az összegyűlt összeget az áldozat családjának szánták, az oldal azonban törölte a kezdeményezést baloldali aktivisták és médiaszemélyiségek nyomására.

 

cork_rd.jpg

 

A Cork megyében található városban több fekete tizenéves késsel támadt a tizenhét éves Adamra, miután nem volt hajlandó kérésre két Eurót adni buszjegyre. Az esetről videó készült, amin látható, ahogy egy lány (feltehetően az áldozat barátnője) a testével védi a vérző, földön fekvő fiút, miközben az egyik támadó felhúzza Adam kabátját, hogy hátba tudja szúrni.

Vezető politikusok és médiaszemélyiségek óvva intettek a videó megosztásától, hogy elkerüljék az indulatok felkorbácsolását, köztük Donnchadh Ó Laoghaire, parlamenti képviselő, aki már korábban is szorgalmazta, hogy a közösségi oldalak tiltsák be a hasonló jellegű videók terjesztését. (Arról nincs forrásunk, hogy a tüntetéseket kiváltó George Floyd esetről készült videó megosztását is tiltaná-e.) 

Ír nacionalisták adománygyűjtési akciót indítottak az áldozat családjának, a kampányt azonban rögtön heves támadások érték baloldalról, PJ Coogan, rádiós műsorvezető azzal  vádolta meg a kezdeményezőket, hogy így próbálnak támogatáshoz jutni. Több, mint 6500 euró gyűlt össze rövid időn belül, a GoFundMe azonban felfüggesztette a gyűjtést a külső nyomásra. Gearóid Murphy, a pénzgyűjtési akció kezdeményezője Twitteren hazugnak nevezte Coogan vádjait, és vállalta, hogy a beérkező adományokat egy külső fél, vagy akár a műsorvezető rádiója kezelje

fereg_leoltasa.jpg

Adamot vasárnapra kiengedték a kórházból, az elkövetőt testi sértés és rablás vádjával letartóztatták, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték. 

A bejegyzés trackback címe:

https://culturewars.blog.hu/api/trackback/id/tr3915756698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása