KultúrFront

Eltávolíthatják a Washingtont ábrázoló falfestményt, nehogy „traumatizálja” a diákokat

2019. május 06. - culturewars

A észak-kaliforniai George Washington High School faláról eltávolítanák a névadóról készített festményt, mivel egyesek szerint lealacsonyító az amerikai őslakosokkal és feketékkel szemben. A san franciscoi iskolakörzet által kijelölt munkacsoport tagjai szerint az alkotás „problematikus” és „traumatizálhatja” a diákokat.

 

washmural-700x467.jpg

Részben beigazolódhat, amitől Donald Trump óvott 2017-ben, amikor lángrakapott a vita arról, hogy lebontsák-e az amerikai polgáháború idején a Konföderáció oldalán szolgáló Robert E Lee szobrát. „George Washington rabszolgatartó volt. (...) Elveszíti-e George Washington a státuszát? Leszedjük Washington szobrát?” -tette fel akkor a kérdést. Menetrendszerűen siettek is helyretenni az elnököt a sajtó munkatársai, leszögezve, hogy a szakadár Lee tábornok és az amerikai történelem fölé óriásként tornyosuló Washington közti párhuzam torz. Függetlenül atttól, hogy igazuk volt-e ebben, vagy sem, úgy tűnik Trump félelme nem volt alaptalan az iskolakörzet által kijelölt Reflection and Action Group tagjai arra a konklúzióra jutottak, hogy szorgalmazzák a festmény eltávolítását.

 

A kérdéses iskolai falfestményt 1936-ban festette a kommunista szimpatizáns orosz-amerikai Victor Arnautoff. A műalkotás kifogásolt részei földön fekvő halott őslakost ábrázolnak, valamint fekete rabszolgákat (vélhetően). A festmény védői szerint Arnautoff széndékosan foglalta művébe a fenti részleteket, hogy ne túlidealizált képet közvetítsen az amerikai alapító atyáról.

Forrás:

The College Fix

Richmond District Blog

A bejegyzés trackback címe:

https://culturewars.blog.hu/api/trackback/id/tr4214810576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása