KultúrFront

A Twitter CEO kanosszajárása

2019. február 06. - culturewars

Jack Dorsey, a Twitter ügyvezető igazgatója nem lazsált az elmúlt héten. Tiszteletét tette Sam Harris podcastjén , interjút adott Gad Saad kanadai polkorrektség-kritikus akadémikusnak   és Joe Rogan műsorában is szerepelt. Rogannal úgy tűnik, hogy újra le fog ülni beszélgetni, mert a hallgatóság körében heves ellenérzéseket váltott ki, hogy a kopasz humorista szokatlanul kesztyűs kézzel bánt a Twitter guruval. Mi készteti a cégvezetőt arra, hogy körbelátogassa a new media jeles képviselőit? A Twittert heves támadások érik mind jobbról, mind balról: szóvá teszik a platformon a vitákra jellemző toxikus légkört, az internetes lincselőhadjáratokat, és felróják azt is, hogy aránytalanul gyakran sújtja a cenzúra vasökle a konzervatív, illetve jobboldali véleményformálókat.

 

joe_rogan_jack_dorsey.PNG

 

„Ösztönzi a hirtelen reakciókat (...) Az emberek általában a legrosszabb oldalukat mutatják a Twitteren, és ez részben a a technológia struktúrájának a következménye”, mondta Jordan Peterson a GQ magazinnal folytatott interjújában. A beszélgetés során a kanadai pszichológus aztán tényleg nem sok mindenben értett egyet Helen Lewis brit újságíróval, de ebben a kérdésben megtalálták a közös nevezőt. Már a Facebookon is látványos, hogy mennyire egymásnak tudnak esni idegen emberek a hozzászólás szekcióban, az anonimitást biztosító Twitter esetében ez a jelenség még fokozottabban tetten érhető, és az utóbbi felületen ráadásul korlátozva van a posztok terjedelme, ami szintén nem segíti, hogy árnyalt viták alakuljanak ki. Legutóbb például Nathan Philips amerikai őslakos és Nick Sandman, a Covington Katolikus iskola diákjának konfrontációja szolgáltatta ékes példáját a közösségi oldal rút arcának amikor ismert és jelentős számú  követővel rendelkező hírességek uszítottak a tizenhat éves fiú ellen.

Míg a YouTube jellemzően a libertárius, vagy jobboldali / konzervatív tartalomgyártók fellegvára, addig a Twitter inkább a baloldali-, progresszív felhasználók melegágya, ha a hozzászólásokat, vagy reakciókat vesszük alapul. A politikai elfogultság az utóbbi esetében azonban nem csak a felhasználókat jellemzi, de a felület üzemeltetőit is. Számtalan példát lehet találni a jobbra húzó hírességek profiljának szelektív cenzúrájára: James Woods republikánus színész (aki a Family Guy rajongóknak ismerős lehet) egy ízben szurkálódva arra ösztönözte a férfi  és demokrata követőit, hogy ne menjenek szavazni a 2018-as időközi választásokon, hogy többet érjen a nők szavazata. A Twitter válaszként felfüggesztette a profilját, amit azzal indokoltak, hogy félrevezető, és befolyásolhatja a választásokat. Mondani sem kell, hogy a felület tele van Trump-ellenes és republikánusok ellen irányuló szarkasztikus posztokkal. 

Még színesebb képet kapunk, ha áttanulmányozzuk azok listáját, akiket egy életre kitiltottak Twitterről: Milo Yiannopoulos konzervatív botrányhős adatlapját Leslie Jones színésznő kritizálásáért törölték, de lapátra került Sargon of Akkad művészneven alkotó centrista, de vérmesen PC-ellenes Carl Benjamin profilja is. A Twitter főnököt az interjú során kérdőre is vonta a kettős mércéről az amúgy enyhén baloldalra húzó jeles új-ateista gondolkodó Sam Harris. Kifogásolta, hogy miért van az, hogy elég gyengye lábakon álló indoklással törlik a konzervatív provokatőr Milo profilját, míg megtűrik a nyíltan antiszemita Louis Farrakhan  radikális feketejogi aktivistát.

Jack Dorsey elismerte az interjúk folyamán, hogy közel sem tökéletes a rendszer és többet szeretne tenni azért, hogy egészségesebb vitakultúra és következetesebb szabályrendszer jellemezze a felületet, valamint, hogy a felhasználók több ellenvéleménnyel találkozzanak, és annak sem vetette el a lehetőségét, hogy a jövőben lehetőséget biztosítsanak a tiltott felhasználóknak, hogy visszatérjenek. Érdekes adalék a vitához, hogy Dorsey állítása szerint elhanyagolható a baloldali- és progresszív újságírók száma, akik jobboldali, vagy konzervatív hangadókat követnek, ellenben kiugróan magas a balos, és progresszív forrásokat is követő, de amúgy republikánus párt fele húzó véleményformálók aránya.

Sam Harris-szel ellentétben Joe Rogan nem tett fel kellemetlen keresztkérdéseket a cégvezetőknek, ezt többen annak tulajdonították, hogy Jack Dorsey másik cége, a Cash App Rogan műsorában hirdet. A műsorvezető elvetette ezeket a vádakat és Jackkel egyetemben vállalták, hogy újra leülnek egy vitára, ezúttal Rogan alaposabban utánajár a gigacég vitatottabb lépéseinek. Kíváncsian várjuk a fejleményeket!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://culturewars.blog.hu/api/trackback/id/tr8314611354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása